Ostrzeżenie - oszustwa względem kandydatów
Data: 01.04.2010
haysrecruits@gmail.com
Pragniemy Państwa poinformować, iż kampania mailingowa wysłana z adresu haysrecruits@gmail.com nie jest działaniem prowadzonym przez firmę Hays. Nadawca maila podał się za osobę zatrudnioną w Hays i w związku z tym podejrzewamy, iż mailing został przeprowadzony w celu uzyskania (w sposób niedozwolony) danych personalnych (tzw. Kradzież danych personalnych). Adresaci kampanii byli proszeni o następujące dane:
nie jest działaniem prowadzonym przez firmę Hays. Nadawca maila podał się za osobę zatrudnioną w Hays i w związku z tym podejrzewamy, iż mailing został przeprowadzony w celu uzyskania (w sposób niedozwolony) danych personalnych (tzw. Kradzież danych personalnych). Adresaci kampanii byli proszeni o następujące dane:
- Dokument CV (przesłany jako załącznik)
- Imię i nazwisko
- Adres kontaktowy
- Kraj pochodzenia
- Narodowość
- Numer telefonu – do kontaktu
- Płeć
- Data urodzenia
- Adres email
Pragniemy wyjaśnić i raz jeszcze podkreślić, iż adres mailowy haysrecruits@gmail.com nie ma jakiegokolwiek związku z Grupą Hays. Sugerujemy nie odpowiadać na wysłaną z tego adresu prośbę o podanie danych personalnych. Oszustwo zostało zgłoszone do badania przez FBI w Stanach Zjednoczonych. Jeśli otrzymali Państwo wiadomość email z prośbą o ujawnienie danych osobowych wysłaną z niechcianego adresu haysrecruits@gmail.com lub innego adresu mailowego lub też dotarła do Państwa inna podejrzana wiadomość (w której nadawca podaje się za przedstawiciela firmy Hays), bardzo prosimy o przesłanie go na adres: ir@hays.com.
Hays rutynowo wysyła prośby do kandydatów o przysłanie dokumentów aplikacyjnych (CV). Sugerujemy zawsze sprawdzać, czy adres mailowy, z którego otrzymują Państwo tego typu prośby jest zakończony @hays.pl lub @hays.com.
hays-international.eu / Hays International Recruitment Ltd scam
Mamy również świadomość oszustwa w Wielkiej Brytanii, które jest związane ze stroną „hays-international.eu”. W tym przypadku kontaktujące się osoby przedstawiają się jako reprezentanci ‘Hays International Recruitment Ltd’, prosząc kandydatów o rejestrację, za którą są pobierane opłaty. Po dokonaniu opłaty rejestracyjnej osoby, które stały się „ofiarami oszustwa” są kierowane do firmy Hays, jednakże na stary adres biura, czyli na Carteret Street w Londonynie. Adres jest nieaktualny, w podanej lokalizacji nie mieści się żadne biuro, natomiast opłata rejestracyjna zostaje potracona z konta „ofiary oszustwa”.
Hays ma żadnego związku ze stroną internetową „hays-international.eu” i zostały już powzięte odpowiednie działania w jej usunięcia. Organizacja ‘Hays International Recruitment Ltd’ nie istnieje w Wielkiej Brytanii, zaś Policja miasta Londyn (Metropolitan Police) prowadzi dochodzenie względem osób podających się jako jej reprezentanci.
Pragniemy wyjaśnić, iż kandydaci pod żadnym pozorem nie powinni dokonywać wpłat rejestracyjnych do agencji zatrudnienia. Jeśli zostali państwo poproszeni o uregulowanie takowej opłaty lub też kontaktowano się z Państwem powołując się na stronę hays-international.eu, zalecamy kontakt z komendą policji miasta Londyn (Metropolita Police) na numer: 0300 123 1212.